Coaching als reality check, durf jij het aan?

Coaching als reality check, durf jij het aan?

Coaching wordt regelmatig ingezet als mensen op een tweesprong staan. Iemand merkt zelf dat hij niet meer optimaal bij de functie past of gezondheidsklachten steken de kop op. Dan komt er een moment dat iemand in de spiegel kijkt en denkt: wil ik dit allemaal nog wel? Als coach werk ik samen met de betrokkene letterlijk het dilemma uit in verschillende scenario’s.

Durf jij het proces van vernieuwing en verandering aan?

Maar ja, wat dan? Een dilemma. Er zijn altijd mensen die deze confrontatie vermijden en niet in beweging komen. Je weet immers wat je hebt en nog niet wat er voor je in het verschiet ligt. Natuurlijk voelt het erg oncomfortabel om zo’n belangrijke vraag in de ogen te kijken, heel menselijk en logisch. Maar wees realistisch, want is er ooit iemand doodgegaan aan het zoeken en vinden van een nieuwe baan? Bij bijvoorbeeld outplacement vinden wij samen met jou de beste weg naar een nieuwe baan.

Verschillende scenario’s

Als coach werk ik samen met de betrokkene letterlijk het dilemma uit in verschillende scenario’s. Het korte termijn script is vaak dat je weet waar je zit en voor welk salaris. Op lange termijn spelen gezondheidsklachten een risico of is iemand thuis niet meer zijn vrolijke zelf. In het schrijven van de scenario’s benoem je zaken: welke opties zijn bespreekbaar met de werkgever? Is een aanpassing in de functie mogelijk of kom je liever uit op een vaststellingsovereenkomst? Hoe groot is het risico dat je nooit meer een baan vindt? En als dat zo is, wat doe je dan? Of is een partner soms de reden om een bepaalde stap niet te zetten? Door dit in kaart te brengen, ga je op onderzoek uit. Je gaat het proces aan en zet bijvoorbeeld de stap om met je partner of werkgever te praten.

Angst bij het nadenken over een andere baan

De angst bij het nadenken over een andere baan zit ‘m vaak in de gedachte dat je dan acuut op zoek moet naar iets anders. Maar veel belangrijker is dat je op onderzoek uitgaat, je CV op orde brengt, gaat oefenen met gesprekken voeren, een stage loopt. Op die manier ontdek je weer wat je wél wilt. Eén van de eerste stappen die je kunt ondernemen is het loopbaantraject aangaan en je laten steunen door een loopbaancoach.

Als je je hart volgt gebeuren er mooie dingen

Op korte termijn veroorzaakt zo’n besluit spanning en stress; je gaat buiten je comfortzone. Maar als eenmaal de scenario’s in zijn kaart gebracht, krijgen mensen overzicht op de opties en realiseren ze zich dat ze het anders willen of dat ze weg willen. Er is weer contact met het verlangen. En als je je hart volgt gebeuren er mooie dingen. Je ziet dat iemand zelf de regie in handen neemt en zich minder afhankelijk voelt. Mensen zitten weer aan het stuur van hun eigen leven, klagen niet meer, maar nemen verantwoordelijkheid. Zo is het bedoeld. Zet je hart in z’n vrij en het universum gaat meewerken.

Gerda Bos is zelfstandig psycholoog en trainer bij Menea

LinkedIn
Twitter
Facebook

Duurzame inzetbaarheid in de zorg

Onlangs maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verontrustende cijfers bekend. Wat bleek? Het ziekteverzuim onder medewerkers in zorg en welzijn kwam in het vierde kwartaal van 2020 uit op 6,9 procent. Dat is het hoogste verzuimcijfer in het laatste kwartaal sinds 2002.

In de branche verpleging, verzorging en thuiszorg was het verzuim met 8,5 procent het hoogst. Behalve in de jeugdzorg was het verzuimpercentage in alle branches van de sector zorg en welzijn hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen binnen Menea?

Overspannen arbeidsmarkt? Met interne mobiliteit ontdek je het potentieel dat je al in huis hebt!

Menea zet in beweging